fbpx

We klussen weer verder!

Als allereerste een mededeling van huishoudelijke aard. We kregen na de uitzending veel berichten van mensen die toch graag één nachtje zouden willen langskomen in de zomer en we hebben dan ook besloten hier losser in te zijn. Het is dus ook mogelijk om één nacht te boeken in de chambres d’hôtes.

De hele week waren we van plan om flink wat te klussen maar de week vloog helaas voorbij…

neige fix st geneys

Zo was er vorige week een weeralarm want er kwam sneeuw, heel veel sneeuw. Het was zo erg dat we op donderdagavond nog een telefoontje kregen dat we gelijk Marvin en Yvanka moesten halen op school. Er reden geen bussen meer, geen treinen helemaal niets. Het was een heel drama, we hebben er zeven uur over gedaan en waren ’s nachts laat weer thuis. Op de foto’s lijkt het nog kalm maar op sommige plaatsen lag op donderdagavond al zo’n 60 cm sneeuw. En toen was het weeralarm nog niet eens van start gegaan…

De sneeuw smolt gelukkig erg snel in het weekend en dat was wel een opluchting! We konden weer normaal het pad af en Marvin en Yvanka konden op maandag weer met de trein naar school. Nou, vergeet het maar. De trein reed niet want hij was kapot. Huh? Ja mensen, de Franse SNCF heeft dezelfde smoezen als de Nederlandse NS. Weer konden we helemaal heen en weer naar Yssingeaux (en weer een dag kwijt)… Ondertussen is de trein nog steeds niet gerepareerd en ze kunnen geen bussen inzetten want die zijn ook stuk (ja dit zeggen ze echt…). We blijven dus nog wel even heen en weer rijden. (En ja, wij vragen ons ook af waarom er geen andere trein wordt ingezet? Zijn alle treinstellen stuk?).

Door het halen en brengen van de afgelopen twee weken schoot dat verbouwen dus niet zo heel erg op. Nu de kamers klaar zijn, hebben we nog één grote klus te klaren: het afmaken van de beneden verdieping. In de woonkamer lag een prachtige houtenvloer maar helaas bleek deze op verschillende plekken te zijn doorgezakt en verrot. We hadden een klein gaatje bij de kachel en daar konden we zien dat de vloer op kalk en zand lag. Dus dat was weer een meevaller.

Het gaat om deze kamer, die zal worden omgetoverd tot salon, relax-ruimte en eetkamer voor de chambres d’hôtes

De vloer moest er toch echt uit en we zagen er wel als een berg tegenop (stof, troep, weer slopen). Om het karakteristieke van het huis te blijven bewaren willen we ook absoluut geen nieuwe vloer erin… Daarnaast is de vloer ook gewoon prachtig en robuust. De zijkanten zijn erg slecht maar het midden van de vloer is nog goed. Het idee is dan ook om de buitenste rand en rondom de houtkachel te tegelen en verder zullen we het parket weer terugleggen.

Ondertussen konden we dit echt niet meer uitstellen en zijn mama en Amber doordeweeks begonnen met het afkrabben van het behang.  Afgelopen zaterdag zijn we dan ook maar begonnen met het eruit halen van de vloer.

Nadat we twee planken eruit hadden, hadden we al spijt: wat een bende zat er onder zeg! Die leek helemaal niet op wat we hadden gezien. Tussen de balken ligt allemaal puin, hout en andere rare snuisterijen. De planken hebben we er rij voor rij uitgehaald en genummerd zodat het terugplaatsen straks, hopelijk, soepel zal verlopen.

verrotte balken

De ondersteuningsbalken waren helemaal kapot gemaakt door de houtwormen. We wisten wel gelijk dat het nog veel noodzakelijker was dan gedacht om deze vloer op te knappen. (En we besefte ons ook gelijk wat een geluk we hebben dat alle verdiepingsvloeren in een goede staat zijn). De dwarsbalken zaten natuurlijk ook weer erg goed vast met spijkers van zo’n 20 centimeter. Ik denk niet dat dit huis ooit zal instorten als je toch ziet hoe alles vastgemaakt is…

houtenframe vloer

Op zondag zijn we vervolgens weer verder gegaan met het hele avontuur, want als je iets sloopt dan moet je het ook weer repareren. Eerst was het een kwestie van een houtenframe maken waar straks de houtenvloer weer opgelegd kan worden. Alles in huis is precies pas dus het was heel belangrijk dat de hoogte van het frame precies op de hoogte van de oude balken kwam. Dit is omdat anders de vloer straks te hoog kan zijn en dan moeten we de deuren aanpassen. En in dat laatste, hebben we gewoon geen zin.

Nadat we met precisie de balken hadden neergelegd, hebben we alles opgevuld met puin en vervolgens met beton. Aankomende week zullen we de houtenvloer terug gaan leggen, ik ben heel benieuwd naar het resultaat! Uiteraard volgen de foto’s dan ook zo snel mogelijk op ons blog.

Laat een reactie achter